Gipsplaten of Gipsmortel, voor- en nadelen

Droge of natte pleisterwerken?

De pleisterwerken vormen de basis voor de binnenafwerking van de woning, en is daarmee belangrijk voor de waarde ervan. Dit kan omschreven worden als het vlak en egaal maken van muren of plafonds met behulp van gips (in de vorm van gipsmortel of gipsplaten). Met pleisterwerken heeft u de keuze uit het ‘natte’ pleisterwerk (gips vermengd met water) en het ‘droge’ pleisterwerk (de traditionele gipsplaten).

In dit artikel gaat Hanssen Pleisterwerken nader in op de voordelen van deze twee methodes van pleisterwerken.

Droge pleisterwerken of Gipsplaten

Gipsplaten bieden ondanks hun hogere prijs, toch aanzienlijk wat voordelen. Gipsplaten worden droog geplaatst. Door het ontbreken van water hoeft u geen rekening te houden met een droogtijd. In tegenstelling tot nat pleisterwerk, is er aldus geen oponthoud voor aansluitende bouwfasen. Gipsplaten zijn dan ook vooral zeer populair bij renovatiewerken.

Door het ontbreken van water laten gipsplaten toe om direkt verder af te werken. Echter het plaatsen van gyproc wanden en valse plafonds verloopt snel en éénvoudig. Het aanbrengen van de gipskartonplaatsen laat je over aan een ervaren stukadoor. Een mooie egale afgewerkte pleisterwand vergt vooral vakkennis. Hanssen-pleisterwerken.be zorgt voor een perfecte afwerking van uw al droge pleisterwerken.

Natte pleisterwerken of Gipsmortel

Gipsmortel wordt veelvuldig gebruikt bij nieuwbouw. Het aanbrengen van de gipsmortel vind plaats wanneer de woning winndicht is, inclusief de installatie van alle sanitaire en electriciteitsleidingen. Het resultaat van natte pleisterwerken is een egale en vlakke ondergond die klaar is voor verdere afwerking.

Het aanbrengen van gipsmortel gebeurt machinaal of manueel. De te bepleisteren opppervlakte bepaalt welke twee uitvoeringen zal worden gehanteerd. Op vlak van kwaliteit is er tussen de twee uitvoeringen geen groot verschil, maar de snelheid van uitvoering ligt bij machinale pleisterwerken wel een pak hoger.

Het aanbrengen van natte pleisterwerken gebeurt door ervaren bezetters. Deze manier van bepleistering vergt heel wat ervaring en know-how, en is niet meteen een onderneming voor doe-het-zelvers.

Een goede raad: ‘Bezint eer ge begint’

De vreugde van de lage prijs is al lang vergeten, terwijl de ergernis van de betreurenswaardige kwaliteit continu blijft nazinderen.

De keuze voor natte of droge pleisterwerken bepaalt grotendeels de uitvoering van de werken. De keuze voor welke stukadoor bepaalt u echter zelf. Hierbij een goede raad: ‘Bezichtig of neem zeker de referenties door alvorens u beslist welke stukadoor in te schakelen voor al uw pleisterwerken’.

Related Posts